Our precious moment

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Muhammad 'Ammar Faris bin Mohamed 'Adi

Wednesday, July 27, 2011

Toy R Us

yo bloggers... cepat plak update blog ni ye.. maklumla tgh kebosanan menunggu si bujang kecik ni bangun untuk dimandikan. baru si ummi ammar faris berblog pasal ketidoran bayi in the last post, mlm td si kecik tido lmbt plak... sonok bebeno bermain sorg2 smpai ketawa besar. huhuhu... anyway, arini I wanna write about TOYS.

sape tak suka toys, angkat tangan... manade.. sumerrrr org love toys.. tak kira la kanak2 ke, org muda ke, org tua ke, org biru ke, org kuning ke... smua suka toys.. even si abi ammar faris pun loves toys especially robot2 gundam yg regenya mahal nk mampos tu... so ckp psl toys ni, ekceli ummi ammar faris teringin sgt2 nk belikan toys untuk ammar faris. 
"By two months of age, a baby begins to move beyond his early preferences for two-colour objects toward more detailed and complicated designs, colours and shapes. Let your baby look at and touch a wider variety of objects now -- good choices include plastic toys and soft balls. " - http://www.babycenter.com.my
 Maka, tertanya2 la ummi ammar faris ni... which toys are best for ammar faris to develop his sense and intelligence?? are there any toys that could possibly harm him in any way?? Maklumla, ummi always want the best for ammar faris.. Anak sulung la katakan.. Nak carik toys pun search segala websites... hehehe... So after a few browsing, ummi ammar faris terjumpa beberapa toys that 98% kekonpeman akan dibeli.. tu pun after a few discussion with abi regarding financial and security issues.. So these are the pictures of those toys... hehe...


1. Musical Lion with Rattler - ekceli ada gajah ngan monkey tp ummi prefer lion sbb lion is sooo adorable yet super-garang big cat. Mainan ni katanya bleh encourage ammar faris punya sensory exploration selain bleh stimulate hand and eye coordination, and help build baby's imagination. tatau le btul ke idoknya... huhuhu.. and since ammar faris loves music (p/s: nnt ummi ammar faris upload video si kecik shuffle dgr lagu jepun), so ummi pun beli la toy yg ada munyik2.. siap ada hidden rattler lg.. leh la pasang di kala ammar faris di ambang2 nk mengamok... kalo tak sokmo la ummi atau abi membuat video klip syiok sendiri semata2 utk memujuk si comel sayang ni... penat wooo, nk siap2 pakaikn baju si kecik smbil menshufflekan diri... mmg bleh menten selim melim kalo setahun gini gayanya.. asal lps mndikan ammar faris je, ummi kompem berpeluh mcm lps bejogging.. hehe.. padahal exaggerate je yg terlebeh...

 

2. Play mat - ada Hand Puppet, Soft Rattle, Soft Cube, Rattle Keys & cermin. Kunun2nya playmat ni buat ammar faris tu akan dientertain for hours. Kunun2nya lagi, playmat ni bagus untuk stimulate ammar faris punya hand-eye coordination, sensory development, imagination, exploration, focus & problem solving skill.. Fuhh.. lengkap haa pakej... yang paling penting playmat ni  kunun2 dapat enhance ammar faris punya brain development. tu yg pnting kn?? kn??? selain kena minum susu anmum essential yg ada gangliosida tu.. hohoho... susu ummi lg byk gangliosida... and 1 more thing, takdela regenya beratus2 hengget mcm permainan abi tu.. so kira berbaloi2 la kot ek???

haik.. dh tulis pnjg2 pun anak ummi comel ni tak bgn2 lg dr tido... syiok btul tido ye syg??? smlm tido punya la lewat... abi smpai jadik resakse gorgon bermata merah nk mendodoikn si comel ammar faris ni.. kih3.. okiela.. idea pun dh kering daa... till next entry... jaa..

6 comments:

Sailingstars-Sunshines said...

aleesya ade 2-2 mende tu ha.. playmat + rattle tu..
huhu main kejap je die boring..

tapi 1 mende best ialah playmat tu kn toys die leh tukar2 kalo die boring..

1. tukar2 position hanging toys tu..

2. boleh jgk tukar2 dgn mende2 lain yg leh gantung kat situ..atau toys lain yg boleh gantung jgk.. tukar2 je selalu..

yg rattle tu lak jrg2 guna..die main xsampai seminit dh lempar..last2 guna time kluar jln2 je la.. time tu xde toys lain tau lak die main yg tu je..

hihi so 2-2 pon ok la, boleh digunakan..

Miss Noure said...

aku nak yang no 2 tu jugak plsss..

tensai said...

Sailingstars-Sunshines > wahhh. tengs for sharing the great info psl playmat... tatau le si ammar faris tu cane.. nmpk gaya mcm cpt bosan.. huhu.. we'll see nnt...

miss noure > adakah ko yg akan berbaring di situ smbil bermain bende2 yg bergantungan di situ??? haihs.. tak dapat nk bayang aih.. bughuk bebenor ghope eh...

Miss Noure said...

aku nak letak playmat tu kat hall. time iklan kat tv, bley la main2. macam comel ja aku rasa..te he he he..

tensai said...

comellll???? muntah susu ammar faris bile dgr ummi baca comment macik dayah... huhuhu....

Miss Noure said...

haip haip haipppp..call me auntie daia yer. no makcik makcik. sikit punya glemer ker aku nih. ko ajar ammar faris panggil aku MAKCIK?? seriously tak bley terima! ..huhuhu..