Our precious moment

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Muhammad 'Ammar Faris bin Mohamed 'Adi

Saturday, April 23, 2011

jom men masak2....

Hi ya. Here I am babbling nonsense again. Tapi ari ni quite an achievement for me sbb ari ni boleh la self-declared as my hardworking day as a wifey. Wanna know why?? Sebab ari ni saya sangat rajin bermain masak-masak. Bukan selalu pun dapat perasaan rajin mcm ni.. Hahaha. Lagi tambah best plak, suamiku telah meng'offer'kan diri beliau utk bermain masak-masak bersama2. Tenkiu syg.. I lab u.. Hehe.. 

Ekceli smlm dh terasa tringin nk mkn udang goreng tepung (thnx to Pn. CT yang telah men'trigger' keinginanku itu). So pelagi, mmg jadik menu utk hari ni la cuma en suamiku itu plak salunya mkn nasik kena berkuah. Kalo stakat goreng tepung ni manade kuah, kn?? Pikir punya pikir, last2 I've decided to cook telur bistik. Hohoho.. Padahal tak penah lgsg buat.. Cane nih??

Berbekalkan tunjuk ajar dr http://www.myresipi.com, maka terhasil la menu makan malam utk hari ini => telur bistik dan sotong + udang goreng tepung. Hehehe. Suamiku makan dengan penuh beriya2 smpai sakit2 perut akibat overeat. Maafkan daku en suami.. Utk pengetahuan korg semua, tak susah pun nk msk telur bistik tu.. Kacang je.. ~berlagak plak.. 

Cara2nya adalah:
  1. Memula kacau telur + bwg merah + cili padi + carrot + ayam dan masak macam masak telur dadar tu. Ayam + carrot kalo bleh cincang halus2 supaya senang utk dimasak.
  2. Tumis bwg merah + bwg putih smpai naik bau. 
  3. Masukkan sket sos cili + sos tomato + sos tiram mengikut citarasa. Kalo nk buat kuah byk, tmbh la air sket.
  4. Pastu modify la rasa kuah tu dgn garam dan gula...
  5. Kalo nk lagi berkhasiat, letakla mixed vege tu. Takpun letakla carrot dan tomato yg telah dipotong dadu.
  6. Lps kuah dh masak, tuang atas telur td.
  7. Walla, siap sudaaa telur bistik.. Senang kan?? 
Dari kiri: Telur Bistik, Udang dan Sotong Goreng Tepung
Okie2.. Ekceli saya pun sedang menderita sakit perut akibat overeat.. Huhuhu... Alemak, nature's call le plak.. Okie, ciau la dulu... 

Thursday, April 21, 2011

Names... Names... Names....

Hi uols... I am writing again.. But this time I am writing about babies' names.... Rupa2nya sangat-sangat-sangat susah nak mencarik nama utk baby kan??? A lot of issues to be taken into concern... 
Abu Dawud telah meriwayatkan dari Abu Darda' RA. katanya, Rasulullah SAW bersabda: "Sesungguhnya kamu semua akan dipanggil dengan nama-nama kamu dan nama-nama    bapa kamu pada Hari Kiamat, maka perelokkanlah nama-nama kamu."
So, from this hadith, we as parents should try our best to find a name which has good meanings hoping that the name will portray the attitudes of our young ones... Ya lor... Panggilan tu kan mcm satu doa... Contohnya kalo kite panggil dia Hazan which has the meaning of 'sadness', so anak kite pun akan sediiiiihh je la memanjang for the rest of his life.. Kan? Kan?

Maka, berkobar2 la kami ke Popular Bookstore di Jusco Equinne mencarik buku-buku yang ada nama-nama Islam ni... Sadly enuff, Popular didn't have much choices for this kind of book. There were only 2 books.. Satu buku ada tulisan jawi + tulisan rumi while the other tu cuma ada ejaan rumi sahaja. So without thinking much, we just choose the one with both spelling.

And that nite, abi yg mithali pun browsed the book to find any suitable name for our baby. Memula tu we made a deal. I will look for a female name and my hubby will look for the male name. So I came out with Nur 'Aliah Hana which means Cahaya Kebahgiaan yang Tinggi.. Hahaha... Dengan harapan supaya dia dpt la membahgiakan kedua-dua org tuanya di masa tua kelak... ~ Insya Allah... At first, there was no objection from my hubby as the name has good meaning but when I suggested it to my mother, she totally rejected it... Reason??? Dia tanak nnt cucu dia jadik cam Julia Hana (pelakon tu).. Haa??? Lame excuse tp nk buat cane.. Ckp mak kena dgr kn... So I changed it to Nur Alia Zahrah..


A few days has passed and I asked my hubby if he already chose a name for our baby. Rupanya dia takde nama pun lagi but he bought another book. It's quite a good book sbb dia ada nama2 islam + amalan2, senaman2 utk ibu mengandung dan selepas bersalin... A complete guide for me, kan? Tpnya since my hubby bought that book, he always bring it with him everywhere.. As if he is the one yg preggie.. Dear syg, I love ur enthusiasm.. Hehehe...

And finally, yesterday, after browsing a few websites, there's a male name come across my mind. Of course with a good meaning.. So I suggested that name to my hubby and to my surprise, he really love that name... YESSS... That means we already have names for our baby.... It takes months to find u a really good name, dear baby.. So one thing is settled.. Alhamdulillah... Eh, I almost forgot to tell u guys about our baby's male name.. But since the gender of the baby is 98% to be boy, I think I just let u guys wait for a lil longer laa.. I'll tell u guys once our baby is born.. Deal?? No deal??? OK.. OK.. I just give u the meaning of the name so u can figure it out urself.. --> Kesatria yang Memakmurkan dan Terpuji... Hehehe...

Enuff for today... Happy guessing... Hahaha....

Tuesday, April 19, 2011

Whut??! Another 30 days left???

Kenduri di JB (on the way ke outdoor)
Dah lama tak post apa2 dlm blog ni... Bayangkanla my last post was on Dec 2008 and I was still anak dara back then... And now, I am counting days... Bukan mengira hari utk kawen tp mengira hari utk sikecil ni bebas dari penjara perut ummi dia yg sokmo je org kata kecik... ~poor my baby... sure sempit gilos ek dlm tu...
Yeap... I am 8 months preggie now and time seems to flew by at a very2 fast pace. Huhuhu. So I still have another month to weng2 bersama suami tercinta. We just got married on July 2010 and puff!! On May, we will be expecting our new family member. Mcm cpt sgt pun ada kan?? Tp tu smua kan rejeki Tuhan dh bagi.

Kenduri di Jerantut (my inlaws)
I still remember time baru2 kawen dulu.. I was planning to wait for a year till we can berusaha to expand our family. I even planned a lot of outdoor activities for us ~pnjt gunung laa, backpacking around Malaysia laa and other outdoor stuffs. Tp tu la. Manusia hanya mampu merancang dan Tuhan yang menentukan. So here I am still weng2 bersama suami tercinta while waiting anxiously for this lil kecik to come out to join us weng2. And the lil kecik will be due on May 2011. Just another month from today and it freaked me out.

Okie dokie. Enuff said for this time. Gotta go. Lots of work waiting for me to be settled before my loooooong  holiday. Long holiday = NICE but lots of work = SUCKS...