Our precious moment

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Muhammad 'Ammar Faris bin Mohamed 'Adi

Thursday, July 28, 2011

***WARNING!*** PARENTAL ADVISORY. . . MAY CONTAIN EXPLICIT CONTENT????



buah betik dipanggil papaya, cuba teka apakah saya??

Mornink bloggers... seperti biasa la time2 cani smntara menunggu si comel ammar faris bangun, ummi mncurik masa nk mencorat-coret-corot dlm blog ni... si comel tido lama la kot pg ni maklumla mlm td sbuk "fight crime" jadik batman tak tido2 mlm... ummi ngan abi plak jadik resakse gorgon bermata merah.. adohaiii... pkl 4 lbh baru ummi, abi dn ammar faris tido mlm td.. huhuhu...sayaang, kite spesis manusia bukan kelawar, ye nakk... huhuhu....

camni la mata ummi ngan abi smlm... hahaha...

anyway, have u guys figure out mende gapo yg ummi letak tu??? 18sx item ke??? ofkoz NOT.. itula (~drum roll plisss~) Finger Toothbrush & Gum Massager..ekceli, tak penah tau pun kewujudan benda alah ni... smlm serbey2 kt carrefour alamndon, terjumpala bnda ni... mmg ummi ammar faris sedang mncarik solution apakah yg suitable utk wash si comel punya lidah yg mengalami keputihan akibat minum susu anmum tu... dh guna mcm2 mnde tp sume tak jln... huhuhu... alhamdulillah terjumpa benda ni smlm... senang pun senang... cuma masukkan jari ye puan2 (sila rujuk ilustrasi), kemudian gosokla lidah anak anda dengan pnuh kelembutan dan kasih sayang... ummi pn tak cuba lagi so takleh tulis le plak keberkesanannya. sbb bile ummi search articles regarding oral care for baby, most web page stated yg ummi should hv the habit of cleaning ammar faris punya gum even before the tooth emerge. 


so kira okie la kot kn beli mende ni. siap ada cover lg.. kih3.. mantop btul brg2 budak2 skang... time ummi dulu agaknya nenek tonyoh pakai kain lampin je kot... kuang3... ummi beli brand Pureen sbb tgk rege mcm lg murah dari brand Japlo.. ummi tatau pun which one is better tp Japlo's product tu dia cuma ada mini bristle tu je... mcm tak besh je... dh le cover not provided... tp rege rm17.. mebe bristle dia softer than Pureen's kot... lemme terai first den, i'll tell u in the next post k?? 


oohh ye... before ummi lupa.. smlm officemate abi pakat2 bagi pezen kt ammar faris.. tengs to dem ummi ngan abi tak payah fenin2 nk beli car seat lg. ummi nk ngantor si comel ummi ni gi rumah nanny pun senang.. apa perasaan ammar faris??? gumbiraa??? terharu??? nahhh.. take a look at these pictures and u guys decide what's his feeling.. teeheehee.. okie la.. till next post ye... jaa...



Wednesday, July 27, 2011

Toy R Us

yo bloggers... cepat plak update blog ni ye.. maklumla tgh kebosanan menunggu si bujang kecik ni bangun untuk dimandikan. baru si ummi ammar faris berblog pasal ketidoran bayi in the last post, mlm td si kecik tido lmbt plak... sonok bebeno bermain sorg2 smpai ketawa besar. huhuhu... anyway, arini I wanna write about TOYS.

sape tak suka toys, angkat tangan... manade.. sumerrrr org love toys.. tak kira la kanak2 ke, org muda ke, org tua ke, org biru ke, org kuning ke... smua suka toys.. even si abi ammar faris pun loves toys especially robot2 gundam yg regenya mahal nk mampos tu... so ckp psl toys ni, ekceli ummi ammar faris teringin sgt2 nk belikan toys untuk ammar faris. 
"By two months of age, a baby begins to move beyond his early preferences for two-colour objects toward more detailed and complicated designs, colours and shapes. Let your baby look at and touch a wider variety of objects now -- good choices include plastic toys and soft balls. " - http://www.babycenter.com.my
 Maka, tertanya2 la ummi ammar faris ni... which toys are best for ammar faris to develop his sense and intelligence?? are there any toys that could possibly harm him in any way?? Maklumla, ummi always want the best for ammar faris.. Anak sulung la katakan.. Nak carik toys pun search segala websites... hehehe... So after a few browsing, ummi ammar faris terjumpa beberapa toys that 98% kekonpeman akan dibeli.. tu pun after a few discussion with abi regarding financial and security issues.. So these are the pictures of those toys... hehe...


1. Musical Lion with Rattler - ekceli ada gajah ngan monkey tp ummi prefer lion sbb lion is sooo adorable yet super-garang big cat. Mainan ni katanya bleh encourage ammar faris punya sensory exploration selain bleh stimulate hand and eye coordination, and help build baby's imagination. tatau le btul ke idoknya... huhuhu.. and since ammar faris loves music (p/s: nnt ummi ammar faris upload video si kecik shuffle dgr lagu jepun), so ummi pun beli la toy yg ada munyik2.. siap ada hidden rattler lg.. leh la pasang di kala ammar faris di ambang2 nk mengamok... kalo tak sokmo la ummi atau abi membuat video klip syiok sendiri semata2 utk memujuk si comel sayang ni... penat wooo, nk siap2 pakaikn baju si kecik smbil menshufflekan diri... mmg bleh menten selim melim kalo setahun gini gayanya.. asal lps mndikan ammar faris je, ummi kompem berpeluh mcm lps bejogging.. hehe.. padahal exaggerate je yg terlebeh...

 

2. Play mat - ada Hand Puppet, Soft Rattle, Soft Cube, Rattle Keys & cermin. Kunun2nya playmat ni buat ammar faris tu akan dientertain for hours. Kunun2nya lagi, playmat ni bagus untuk stimulate ammar faris punya hand-eye coordination, sensory development, imagination, exploration, focus & problem solving skill.. Fuhh.. lengkap haa pakej... yang paling penting playmat ni  kunun2 dapat enhance ammar faris punya brain development. tu yg pnting kn?? kn??? selain kena minum susu anmum essential yg ada gangliosida tu.. hohoho... susu ummi lg byk gangliosida... and 1 more thing, takdela regenya beratus2 hengget mcm permainan abi tu.. so kira berbaloi2 la kot ek???

haik.. dh tulis pnjg2 pun anak ummi comel ni tak bgn2 lg dr tido... syiok btul tido ye syg??? smlm tido punya la lewat... abi smpai jadik resakse gorgon bermata merah nk mendodoikn si comel ammar faris ni.. kih3.. okiela.. idea pun dh kering daa... till next entry... jaa..

Tuesday, July 26, 2011

Tido oooo tido....

Hi bloggers... Semenjak dh berjaya mengupgrade diri menjadi "ummi" ni, mmg sntiasa rasa 24 jam tu x cukup nk berpoya2 ni termasukla nk berblogging... Almaklumla, dolu2 bersolo2an, skang ni plak dh ada si kecil yg 24hours perlukan perhatian.. huhuhu... So, bila ckp bab masa ni, bukan stakat takde masa nk berpoya2an, nk tido pun kadang2 kena curik masa... kalo dulu2 leh tido bebila ikut suka suki hati kite.. lani bile dh ada baby, kena la tido ikut time dia plak... itulah antara cabaran terbesar bile dah jadik ummi ni..

bile kata kena tido ikut time baby ni plak, it all depends to the baby... kalo baby moden cam ammar faris ni, dia lebih suka membuka mata untuk explore new things daripada tido.. kadang2 mengamok2 menahan mengantuk semata2 utk ajak abi dan ummi main di kala malam2 buta... huhuhu... penah skali tu cecah rekod 1 malam tak tido dek kerana melayankan karenah ammar faris tu.. last2 pas azan subuh baru lah nk melelapkan mata... tu pun setelah pueh abi mendodoikan pelbagai lagu2...

maka, tertanya2 ummi dan abi si ammar faris ni.. cukup ke tido si kecik ni??? sepatutnya budak umur camni kena tido bape jam??? lalu, search punya search, terjumpa la satu artikel kt http://www.babycenter.com.my berkenaan ngan jumlah tido baby.. jom, kite tgk jadual kt bawah ni...

Umur Tidur Malam (Jam) Tidur Siang (Jam) Jumlah Jam Tidur
1 bulan 8 1/2 7 (3) 15 1/2
3 bulan 10 5 (3) 15
6 bulan 11 3 1/4 (2) 14 1/4
9 bulan 11 3 (2) 14
12 bulan 11 1/4 2 1/2 (2) 13 3/4
18 bulan 11 1/4 2 1/4 (1) 13 1/2
2 tahun 11 2 (1) 13
3 tahun 10 1/2 1 1/2 (1) 12

Barula tau, ammar faris kena tido lebih kurang  15 jam sehari... so nak tanak, kenala dodoikan smpai dia ketiduran. ekceli, tadi pun tgh berusaha mendodoikan ammar faris... bile tgk dia dh tido, tu yg curik2 masa menulis blog yg dh lama tak bukak2... hehe.. until next post.. jaa..