Our precious moment

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Muhammad 'Ammar Faris bin Mohamed 'Adi

Tuesday, July 26, 2011

Tido oooo tido....

Hi bloggers... Semenjak dh berjaya mengupgrade diri menjadi "ummi" ni, mmg sntiasa rasa 24 jam tu x cukup nk berpoya2 ni termasukla nk berblogging... Almaklumla, dolu2 bersolo2an, skang ni plak dh ada si kecil yg 24hours perlukan perhatian.. huhuhu... So, bila ckp bab masa ni, bukan stakat takde masa nk berpoya2an, nk tido pun kadang2 kena curik masa... kalo dulu2 leh tido bebila ikut suka suki hati kite.. lani bile dh ada baby, kena la tido ikut time dia plak... itulah antara cabaran terbesar bile dah jadik ummi ni..

bile kata kena tido ikut time baby ni plak, it all depends to the baby... kalo baby moden cam ammar faris ni, dia lebih suka membuka mata untuk explore new things daripada tido.. kadang2 mengamok2 menahan mengantuk semata2 utk ajak abi dan ummi main di kala malam2 buta... huhuhu... penah skali tu cecah rekod 1 malam tak tido dek kerana melayankan karenah ammar faris tu.. last2 pas azan subuh baru lah nk melelapkan mata... tu pun setelah pueh abi mendodoikan pelbagai lagu2...

maka, tertanya2 ummi dan abi si ammar faris ni.. cukup ke tido si kecik ni??? sepatutnya budak umur camni kena tido bape jam??? lalu, search punya search, terjumpa la satu artikel kt http://www.babycenter.com.my berkenaan ngan jumlah tido baby.. jom, kite tgk jadual kt bawah ni...

Umur Tidur Malam (Jam) Tidur Siang (Jam) Jumlah Jam Tidur
1 bulan 8 1/2 7 (3) 15 1/2
3 bulan 10 5 (3) 15
6 bulan 11 3 1/4 (2) 14 1/4
9 bulan 11 3 (2) 14
12 bulan 11 1/4 2 1/2 (2) 13 3/4
18 bulan 11 1/4 2 1/4 (1) 13 1/2
2 tahun 11 2 (1) 13
3 tahun 10 1/2 1 1/2 (1) 12

Barula tau, ammar faris kena tido lebih kurang  15 jam sehari... so nak tanak, kenala dodoikan smpai dia ketiduran. ekceli, tadi pun tgh berusaha mendodoikan ammar faris... bile tgk dia dh tido, tu yg curik2 masa menulis blog yg dh lama tak bukak2... hehe.. until next post.. jaa..

2 comments:

||kiena|| said...

huhuhu,.. rajin sungguh ummi meng'google' utk anaknya! hehehe

Odah / Kak. Ude said...

kena la korban kn masa tido tu...dah jadi ummikn..jangan le anak tu tido aak ikut tido sekali...abis le...